Contentmarketing is het aanbieden van relevante informatie aan je doelpubliek. Niet meer, niet minder. Merken hebben altijd al aan contentmarketing gedaan. De term kwam pas achteraf. Het verschil met vroeger is dat er veel meer (online) middelen beschikbaar zijn om die informatie tot bij je publiek te brengen: blogberichten, video, e-mail, sociale media,… Je hoeft daarom niet steeds uit te leggen waarom je product of dienst zo geweldig is. Door informatie te verspreiden die onrechtstreeks met jouw business te maken heeft, bouw je autoriteit op. Een proces dat zijn tijd nodig heeft, maar door authentiek te blijven communiceren - en daarbij rekening te houden met het gebruik van specifieke zoektermen - wordt jouw merk of bedrijf vroeg of laat opgepikt door doelgroepen die ertoe doen.
Om te weten welke informatie jouw doelgroep interessant vindt, moet je die doelgroep door en door kennen. En die groep leren kennen gebeurt door ermee te praten. Jouw salesteam en projectmanagers staan dicht bij jouw klanten, dus betrek hen bij je marketingstrategie. De bedoeling van contentmarketing is niet om jezelf op te dringen bij jouw publiek, maar om hen zelf naar jou toe te laten komen, net omdat wat je zegt voor hen van belang is. Zorg er natuurlijk wel voor dat jouw onderwerp verband houdt met je product of dienst, maar zeg het niet met zoveel woorden. Het uiteindelijke doel is en blijft wel om een sterk imago op te bouwen, wat zorgt voor meer vertrouwen in je onderneming of merk, wat zorgt voor omzetverhoging.
Zoals gezegd, gaat jouw doelpubliek zelf op zoek naar zaken die jij via je contentmarketing verspreidt. De vindbaarheid via zoekmachines speelt hierin dus een grote rol. Wanneer je ervoor zorgt dat de SEO zowel qua inhoud als technisch goed zit, wordt de kans reëel dat jouw boodschap wordt gelezen.
Om op een positieve manier de aandacht te trekken en vooral bij de juiste doelgroep, is een contentplan nodig. Een goede contentmarketingstrategie focust op de juiste boodschap, de kanalen om die boodschap te verspreiden, in welke frequentie je dit best doet en in welke vorm.