Vanaf mei 2021 wordt het aspect “gebruiksvriendelijkheid” van websites nog belangrijker en brengt Google drie usability factoren samen onder één noemer: de Core Web Vitals. Core Web Vitals beslissen (grotendeels) hoe de ranking van websites eruitziet, beïnvloeden de vindbaarheid en vergroten ook de kans dat bezoekers langer op een website blijven hangen. Dit nieuwe algoritme gaat gepaard met een nieuwe, visuele feature. Gebruiksvriendelijke websites worden gemarkeerd en vallen dus meer op in de zoekresultaten.
Google start in mei 2021 met de rollout van de Core Web Vitals. Dringend tijd dus om te ontdekken hoe die ranking precies in elkaar zit!
De Core Web Vitals bestaan drie metrics waarmee er een score wordt toegekend aan de usability. Deze metrics zijn gekend als: Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) en Cumulative Layout Shift (CLS). Fancy termen waarmee Google een eenvoudige score toekent: ‘Goed’, ‘Heeft verbetering nodig’ of ‘Slecht’.
De Largest Contentful Paint of afgekort LCP meet de laadprestaties van de pagina. Deze score geeft de tijd weer die gemeten wordt tussen de klik op de site en het moment wanneer het grootste element geladen is in de viewport. Een slechte LCP score is te wijten aan verschillende factoren maar vooral afbeeldingen, video’s of andere zware elementen zijn de boosdoeners.
Google geeft een ideale score mee van 2,5 seconden. Alle laadtijden korter dan 2,5 seconden zorgen volgens Google voor een ideale gebruikerservaring. Een duidelijke regel die voor zowel de SEO-strategie als het development belangrijk is.
First Input Delay of gewoonweg FID gaat over de interactiviteit en responsiviteit. FID is de tijd tussen het moment waarop de gebruiker op iets klikt en de tijd dat de pagina op deze actie reageert en deze gaat verwerken.
Wat is een goede FID-score? Om een goede gebruikerservaring te bieden, moet een website voor Google streven naar een FID van minder dan 100 milliseconden.
Cumulatieve Lay-out Shift of CLS is een belangrijke, gebruikersgerichte meetwaarde voor het peilen naar de visuele stabiliteit. Het meet hoe vaak gebruikers onverwachte lay-outverschuivingen ervaren. Een lage CLS helpt ervoor te zorgen dat de pagina gebruiksvriendelijk is. Onverwachte verplaatsing van pagina-inhoud gebeurt meestal omdat bronnen asynchroon worden geladen of DOM-elementen dynamisch worden toegevoegd aan de pagina boven bestaande inhoud. De boosdoener kan een afbeelding of video zijn met onbekende afmetingen, een lettertype dat groter of kleiner wordt weergegeven dan voorzien of een advertentie of widget van die zichzelf dynamisch aanpast.
Google vindt een score van minder dan 100 ms de ideale prestatie. Mocht je FID langer zijn dan 300 ms dan is er absoluut werk aan de winkel!
Zoals daarnet al gezegd krijgen de metrcis een score toegekend. Er zijn verschillende tools die de Core Web Vitals van in kaart kunnen brengen. Zowel tools van Google zelf, als andere crawlers kunnen je inzichten geven in je scores op de 3 verschillende metrics. Onze voorkeur gaat uit naar Google Search Console omdat deze tool van Google zelf is en dus waarschijnlijk het beste aanleunt bij de metrcis en visie van Google.
Wil je weten wat de mogelijkheden zijn en hoe wij je kunnen helpen om jouw Google Core Web Vitals score te verbeteren?