Organisaties uit de technologiesector die hun product aan de man willen brengen, kampen met langere en vaak complexere aankoopprocessen. Het gaat over grotere bedragen, grotere afnames en er zijn verschillende decision makers betrokken. De uiteindelijke aankoop mag dan vaak pas na persoonlijk contact tot stand komen, er wordt op voorhand veel informatie opgezocht. En dit gebeurt niet meer via een vakbeurs, maar online.
Een degelijke corporate website met een duidelijke structuur, die de juiste informatie en kennis laat zien, geen taalfouten bevat, toont wie er werkt, de klanten aan het woord laat en beschikt over goed fotomateriaal is sowieso een concurrentievoordeel voor een techbedrijf. Met andere woorden: het DNA van een onderneming kan een beslissende factor zijn om te kiezen voor een bepaalde onderneming.
Lees ook: B2B e-commerce hoeft niet saai te zijn.
Bedrijven uit de technologiesector hebben meestal businessklanten. Akkoord, deze klanten zijn vertrouwd met bepaalde vakspecifieke termen. Absoluut geen probleem om die dan ook te gebruiken op je website. Niet iedereen hoeft volledig te begrijpen waar je het over hebt. Maar je klant (en bij uitbreiding je sitebezoeker) omverblazen met vakjargon kan ook averechts werken. Letterlijk iedereen heeft toegang tot jouw website, en ook voor buitenstaanders is het interessant om te weten wat jouw onderneming precies maakt of doet.
In de consumentenwereld worden we gewoon gemaakt aan gepersonaliseerde boodschappen. Iedere B2B-prospect of klant is ook een consument. Via marketing automation zijn er talloze mogelijkheden om je potentiële B2B-koper (of klant) de juiste informatie te bieden, waar ook in de customer journey jouw doelpubliek zich bevindt. Zo is het mogelijk om content te personaliseren op je website op basis van het gedrag of op basis van gekoppelde data uit je CRM. E-mailmarketing, advertenties of chatbots bijvoorbeeld kunnen ook ingezet worden en dragen bij tot langdurige klantenrelaties. Denk ook aan de mogelijkheden van webinars en personal video.
Wat wij vaak merken bij B2B-bedrijven is dat de salesmensen, het marketingteam en technische afdeling niet voldoende op elkaar zijn afgestemd. Door te veel nadruk te leggen op het product zelf vergeet men soms het belang van de dienst errond. Marketing wordt met andere woorden steeds belangrijker en daarom is die samenwerking - meer dan vroeger het geval was - noodzakelijk. Ook techbedrijven hebben een identiteit en een gezicht nodig, in de vorm van één coherente boodschap die door de volledige onderneming wordt gedragen. Lees ook dit artikel over content marketing.
Een goed voorbeeld van hoe het kan is Summa. Als fabrikant van innovatieve snij-apparatuur situeren zij zich in een heel specifieke business. Toch hebben ze werk gemaakt van een goede bedrijfswebsite waarop uiteraard hun producten aan bod komen, maar waar zeker ook voldoende aandacht werd besteed aan de pagina over Summa zelf, inclusief de mensen die er werken.
Op hun inspirerende blog kan je berichten filteren over wat er speelt op de bedrijfsvloer. Je kan er ook getuigenissen van klanten bekijken. Dit is content waarmee de informatiezoekende toekomstige klant zich een beeld vormt van Summa. Informatie die wordt meegenomen wanneer de verkoop zelf dichterbij komt. We plannen nog de ontwikkeling van een dealerportaal en ook een portaal voor eindklanten. Dit laatste enkel en alleen bedoeld als extra service, niet als verkooppplatform.