We hoeven niet meer te vertellen dat Facebook een krachtig kanaal is. Bijna elk bedrijf is terug te vinden op Facebook, zowel kleine KMO’s als multinationals. Wel werd een hele tijd beweerd dat Facebook enkel nuttig zou zijn voor B2C-bedrijven, maar niets is minder waar. Het sociale netwerk werkt zeker ook voor bedrijven die actief zijn in de B2B-wereld. Hoe je Facebook voor B2B inzet? Dat ontdek je hieronder.
Vorig jaar steeg het aantal gebruikers op Facebook tot meer dan twee miljard, en van deze twee miljard gebruikers verzamelt Facebook gegevens. Het is dus een grote bron aan informatie die interessant is voor heel wat bedrijven, bijvoorbeeld voor het opstellen van doelgerichte advertenties.
Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je een Facebookpagina aanmaakt en er nadien niets meer mee doet. Je moet een volgersbestand opbouwen en interactie genereren. Dit doe je niet door de focus te leggen op pure verkoop, maar door je volgers waardevolle informatie aan te bieden. Post bijvoorbeeld content waaruit ze iets bijleren of inspiratie halen. De mate van betrokkenheid bij je updates hangt namelijk af van het soort content dat je deelt.
Je volgers betrekken bij je business zal automatisch voor meer interactie zorgen. Wees ook niet bang voor minder goede feedback van klanten. Zowel positieve als negatieve recensies of opmerkingen zijn van onschatbare waarde, omdat je zo de kans krijgt om nog beter te worden. Daarnaast mag je zeker wat humor gebruiken in je communicatie, maar overdrijf niet. Facebook is wel een informeler kanaal, maar je wil uiteraard nog altijd professioneel overkomen.
Eenmaal je de juiste tone of voice en content te pakken hebt, is het een goed idee om je updates op Facebook te promoten. Adverteren is key voor een groter bereik, aangezien het organisch bereik op Facebook laag is.
Aan de hand van advertenties kan je zelf bepalen aan welke doelgroep je jouw update toont. Facebook biedt verschillende targetingmogelijkheden aan om jouw gewenste doelgroep zo goed mogelijk te bereiken. Opgeslagen doelgroepen worden het vaakst ingezet. Bij deze soort advertentietargeting kan je onder andere inspelen op leeftijd, locatie, interesses, opleiding, functies, en meer. Het handige hieraan is dat je deze doelgroep opnieuw kan gebruiken bij volgende advertenties.
Naast de opgeslagen doelgroepen zijn er aangepaste doelgroepen. Via deze optie kan je een lijst met e-mailadressen uploaden, bijvoorbeeld van nieuwsbrieflezers, nieuwe of bestaande klanten. Dit kan heel interessant zijn, aangezien bestaande klanten vaak sneller geneigd zijn om je updates te delen. Verder kan je je richten tot mensen die je applicatie hebben gebruikt, websitebezoekers of gebruikers die geïnterageerd hebben met je updates.
Ten slotte biedt Facebook nog vergelijkbare doelgroepen aan. Zo kan je nieuwe gebruikers bereiken op basis van de interesses van bestaande klanten of bezoekers. Het zijn dus profielen overeenkomstig met die in je aangepaste doelgroepen. Bovendien kan je meedelen hoe nauwkeurig de overeenkomsten moeten zijn tussen je aangepaste en vergelijkbare doelgroepen. Hoe specifieker, hoe relevanter de doelgroep. Voor een B2B-bedrijf is het bijvoorbeeld interessant om een aangepaste doelgroep te maken van de beste klanten, om er nadien dan een vergelijkbare doelgroep van te maken.
Facebook biedt verschillende soorten advertenties aan, bijvoorbeeld met een afbeelding of video, of in de vorm van een diavoorstelling of carrousel. Een recentere advertentievorm die enorm interessant is voor bedrijven, zijn leadadvertenties. Deze advertenties tonen, nadat je erop hebt geklikt, een formulier waarbij je contactgegevens reeds zijn ingevuld. Hierdoor kunnen geïnteresseerden hun aanvraag met één klik verzenden en wordt het dus eenvoudiger om leads te genereren. Leadadvertenties zijn bijvoorbeeld handig voor inschrijvingen op je nieuwsbrief of registraties voor een evenement.
Onderstaande zaken klinken jou misschien bekend in de oren, maar ze zijn van groot belang wanneer je een bedrijfspagina op Facebook beheert. Eerst en vooral is het belangrijk dat je volgers je bedrijf meteen herkennen. Breng je merkidentiteit dus duidelijk in beeld. Zorg ervoor dat je profielfoto (logo) scherp en duidelijk wordt getoond en creëer een aansprekende omslagfoto (of -video). Natuurlijk is het vanzelfsprekend dat ook je contactgegevens en bedrijfsomschrijving volledig en correct zijn ingevuld.
Verder kan je heel wat informatie halen uit de statistieken van je Facebookpagina. Zo kan je onder andere nagaan welke van je updates het beste scoren bij je doelgroep aan de hand van het bereik, aantal likes, reacties, en andere aspecten. Een belangrijke tactiek voor het verbeteren van de prestaties van je Facebookpagina is het plaatsen van posts op het juiste moment. Bekijk dus zeker eens op welk uur je meeste volgers actief zijn. Op die manier kan je je updates inplannen op het moment waarbij de kans op betrokkenheid het grootst is.
Facebook biedt zowel voor B2C- als B2B-bedrijven verschillende mogelijkheden om de gewenste doelgroep én nieuwe klanten te bereiken. Wil je graag advies over je huidige bedrijfspagina, hulp bij het creëren van een concrete Facebookstrategie of wil je aan de slag met Facebookadvertenties? Contacteer ons.